Tabla înmulțirii. Planșe cu înmulțirea numerelor naturale

Materialele didactice sunt create în două variante: cu primul factor constant, respectiv cu al doilea factor constant

690

A învăța tabla înmulțirii înseamnă a putea reda, cu ușurință, rezultatele operațiilor de înmulțire, între ele, a numerelor naturale de la 1 la 10.

Ce înseamnă înmulțirea numerelor naturale?

Conform dicționarelor publicate de Dexonline, înmulțirea este:

a) Operație aritmetică fundamentală care constă din mărirea unui număr (deînmulțit) de atâtea ori cât alt număr (înmulțitorul), pentru obținerea unui rezultat numit produs; multiplicare”;

b) „Una din cele patru operații fundamentale prin care din două numere (numite deînmulțit și înmulțitor) se obține un număr (numit produs) egal (în cazul când înmulțitorul este un număr întreg) cu suma rezultată din adunarea cu sine însuși a deînmulțitului de atâtea ori cât indică înmulțitorul”;

c) “Operație aritmetică prin care un număr (deînmulțitul) este mărit de atâtea ori câte unități are alt număr (înmulțitorul)”.

d) „Operațiune aritmetică prin care se repetă un număr de atâtea ori câte unități se află într-un al doilea”.

Rolul fiecărui factor

Spre deosebire de definițiile din dicționar, în învățământul românesc din ultimii ani, ambele numere care se înmulțesc sunt denumite la fel: factori. Denumirile „deînmulțit” și „înmulțitor” nu mai sunt utilizate, pe motiv că înmulțirea numerelor naturale este comutativă.

Totuși, fiecare factor primește un anumit “rol” în primele lecții dedicate capitolului înmulțirii. Astfel, operația de înmulțire este prezentată inițial sub formă de adunare repetată de termeni egali. Aici, „rolul” factorilor a fost inversat în ultimii ani în manualele școlare și în unele metodici de predare a matematicii. În prezent, se consideră că primul factor indică de câte ori se repetă al doilea factor. Practic, înmulțitorul a fost mutat în fața deînmulțitului. Dar despre acest subiect vom discuta pe larg într-un articol separat.

Ce este tabla înmulțirii?

Dexonline publică, pentru tabla înmulțirii, următoarele definiții:

a) un “tablou care conține produsele înmulțirii între ele a primelor 10 numere naturale”.

b) o „tablă în care sunt înscrise operațiile de înmulțire între ele a numerelor de la 1 până la 10”.

Așadar, într-un sens restrâns, tabla înmulțirii afișează numai rezultatele înmulțirii numerelor până la 10. În sens larg, tabla înmulțirii prezintă atât operațiile de înmulțire, cât și produsele lor.

De notat că în alte sisteme de educație, elevii studiază tabla înmulțirii numerelor naturale până la 12. Despre acest subiect vom vorbi, de asemenea, într-un alt articol.

Învățarea tablei înmulțirii necesită răbdare și efort. Pe acest site, prezentăm planșe și fișe cât mai variate astfel încât tabla înmulțirii să fie învățată conștient și chiar cu plăcere.

În acest articol publicăm trei seturi de planșe care pot fi afișate în sala de clasă, iar unele chiar acasă.

Setul 1. Tabla înmulțirii cu primul factor constant. 11 planșe

Setul cuprinde 11 pagini în format A4. Primele 10 pagini conțin operațiile de înmulțire pentru fiecare număr de la 1 la 10, primul factor fiind constant. Aceste planșe pot fi afișate în sala de clasă pe măsură ce se predă înmulțirea numerelor de la 1 la 10. Pagina a 11 conține toată tabla înmulțirii numerelor de la 1 la 10, când primul factor constant.

Setul 2. Tabla înmulțirii cu factorul al doilea constant. 11 planșe

Setul al doilea cuprinde tot 11 pagini în format A4. Primele 10 pagini conțin operațiile de înmulțire pentru fiecare număr de la 1 la 10, de data aceasta al doilea factor fiind constant. Aceste planșe pot fi afișate în sala de clasă, concomitent cu planșa corespunzătoare din setul 1, pe măsură ce se predă înmulțirea. Pagina a 11 conține toată tabla înmulțirii numerelor de la 1 la 10, când al doilea factor este constant.

Setul 3. Tabla înmulțirii numerelor naturale până la 10, format landscape

Documentul al treilea prezintă tabla înmulțirii numerelor de la 1 la 10, pe 2 pagini, câte una pentru fiecare factor constant.

Descărcare gratuită

Pentru a descărca planșele cu tabla înmulțirii în format PDF apăsați butonul corespunzător din partea de jos a fiecărui document. Planșele sunt oferite gratuit, numai în scop educațional.

Dacă nu aveți instalat Acrobat Reader, mergeți pe pagina Adobe Acrobat Reader și descărcați programul.

Important pentru utilizatori!

Este interzisă republicarea pe orice alt site a documentelor descărcate de pe undoitrei.com, precum și tipărirea acestora în scopuri comerciale.