Mini-cărți cu tabla înmulțirii și adunarea repetată

Un set de 12 cărți în miniatură cu tabla înmulțirii, adunarea repetată de termeni egali și desene sugestive

942

Familiarizarea elevilor cu înmulțirea numerelor naturale și cu tabla înmulțirii se realizează cu ajutorul adunării repetate de termeni egali. Astfel, pentru a ajunge, de exemplu, la înmulțirea 3 x 5=15, se realizează mai întâi adunarea 5+5+5=15, adică de 3 ori 5. Invers, pentru înmulțirea 5 x 3=15, adunarea repetată are forma 3+3+3+3+3=15, adică de 5 ori 3.

În România, convenția care prevede că primul factor al înmulțirii indică de câte ori se repetă cel de-al doilea factor este de dată recentă. În anii ’90, pe când primul factor încă se numea deînmulțit, iar al doilea – înmulțitor, lucrurile stăteau pe dos. Astfel, deînmulțitul indica numărul care se repetă, iar înmulțitorul – de câte ori se repetă deînmulțitul. Aceste modificări nu sunt însă relevante deoarece înmulțirea este comutativă.

12 mini-cărți cu tabla înmulțirii pe doar trei pagini

Fiecare număr de la 1 la 10 are dedicată o mini-carte, care cuprinde tabla înmulțirii acelui număr, adunările repetate corespunzătoare, precum și ilustrații sugestive. Celor zece miniaturi li se adaugă două mini-cărți cu tabla înmulțirii primelor zece numere naturale, într-un caz cu primul factor constant, în celălalt – cu al doilea factor constant.

Pe o singură pagină de dimensiunea A4 sunt machetate patru mini-cărți. Prin urmare, cele 12 miniaturi ocupă doar trei pagini A4.

Pentru a obține aceste mini-cărți, se descarcă documentul PDF și se imprimă în format A4. Se decupează hârtia pe linia continuă, pe lungimea paginii și pe margini, iar apoi se pliază pe liniile verticale. Cărțile pot fi pliate de către profesor sau de către fiecare copil în parte, cu un pic de grijă.

Se obțin astfel 12 cărți simpatice și utile, fiecare având 12 mini-pagini. Nu necesită lipire.

Copiii îndrăgesc aceste miniaturi, le studiază cu plăcere și sunt dornici să prezinte conținutul lor.

Gama de culori folosită la crearea cărților în miniatură este identică celei utilizate în crearea brățărilor cu tabla înmulțirii și a planșelor cu tabla înmulțirii numerelor naturale.

Descărcare gratuită

Pentru a descărca cele 12 mini-cărți cu tabla înmulțirii în format PDF apăsați butonul cu săgeată din partea de jos a documentului afișat. Aceste mini-cărți sunt oferite gratuit, numai în scop educațional.

Dacă nu aveți instalat Acrobat Reader, descărcați programul de pe pagina Adobe Acrobat Reader.

Important pentru utilizatori!

Este interzisă republicarea pe orice alt site a documentelor descărcate de pe undoitrei.com, precum și tipărirea acestora în scopuri comerciale.